New Zeeland.

Vinframställning och vinodling går tillbaka till kolonialtiden i   Nya Zeeland. British Resident och ivrig oenolog James Busby   försökte producera vin vid sitt land i Waitangi redan 1836. [1] År   1851 etablerades Nya Zeelands äldsta befintliga vingård av   franska romersk-katolska missionärer på Mission Estate i   Hawkes Bay. [2] År 1883 erkändes William Henry Beetham som   den första pionjären för att plantera Pinot Noir   och Hermitage (Syrah) druvor i Nya Zeeland på   hans Lansdowne vingård i Masterton. År 1895 inbjöds experten för konsultkonsulten, Romeo Bragato, av NZ: s regeringens jordbruksdepartement för att undersöka möjligheterna till vinframställning och efter att ha provat Beethams Hermitage, kom han fram till att Wairarapa och Nya Zeeland var "utmärkt för vinodling". Beetham stöddes i hans ansträngningar av hans franska fru Marie Zelie Hermance Frere Beetham. Deras partnerskap och innovation för att driva vinframställning bidrog till grunden för moderna Nya Zeelands vinodlingspraxis. [3] På grund av ekonomisk (betydelsen av djur jordbruk och protein exportindustrin), lagstiftning (förbud och temperament) och kulturella faktorer (överväldigande övervägande av öl och spritdrycker brittiska invandrare) var vin i många år en marginell aktivitet när det gäller ekonomisk betydelse. Dalmatiska invandrare som anländer till Nya Zeeland i slutet av artonhundratalet och början av 1900-talet tog med sig vinodlingens kunskaper och planterade vingårdar i västra och norra Auckland. Typiskt producerade sina vingårdar sherry och hamn för Nya Zeeländers palats av tiden och bordsvin till sitt eget samhälle. [Behövs]

De tre faktorer som höll tillbaka utvecklingen av branschen samtidigt genomgick subtil men historiska förändringar i slutet av 1960-talet och början av 1970-talet. 1973 gick Storbritannien in i Europeiska ekonomiska gemenskapen, vilket krävde att historiska handelsvillkor för Nya Zeelands kött- och mejeriprodukter upphörde. Detta ledde slutligen till en dramatisk omstrukturering av jordbruksekonomin. Innan denna omstrukturering genomfördes fullt ut, undersöktes diversifiering från traditionella proteinprodukter till produkter med potentiellt högre ekonomisk avkastning. Viner, som producerar bäst i låga fukthalt och miljöer med låg jordfruktbarhet, ansågs lämpliga för områden som tidigare varit marginella betesmarker. I slutet av 1960-talet såg slutet av New Zealand-institutet av "sex klockan", där pubar var öppna endast en timme efter arbetsdagens slut och stängde hela söndagen. Samma lagstiftningsreform såg introduktionen av BYO (ta med egna) licenser till restauranger. Detta hade en djup och oväntad effekt på Nya Zeeländers kulturella inställning till vin.

Slutligen sågs i slutet av 1960-talet och början av 1970-talet uppkomsten av den "utomeuropeiska erfarenheten", där unga Nya Zeeländare reste och bodde och arbetade utomlands, främst i Europa. Som ett kulturfenomen förutse den utomeuropeiska upplevelsen ökningen av Nya Zeelands premiumvindustri, men vid 1960-talet hade en tydlig Kiwi-identitet (Nya Zeeland) utvecklats och passagerarjet gjorde det möjligt för utlandet att uppleva ett stort antal Nya Zeeländare som upplevde begagnade Europas premium vinodlingar

 

Regeringsändringsförslaget för geografiska indikationer (GI) (vin och sprit) godkändes av Nya Zeelands parlament i november 2016.

Lagstiftningen är ett viktigt framsteg för vår sektor, eftersom det kommer att ge internationell trygghet för Nya Zeelands geografiska namn.

Våra "geografiska indikationer" - namnen och ställena där våra viner kommer från - ligger i hjärtat av Nya Zeelands vinberättelse, och denna nya lag ger en ökad skyddsnivå för dem.

Detta är ett spännande och viktigt steg framåt för vår bransch, eftersom det kommer att göra det möjligt för oss att upprätthålla integriteten vårt högt värderade "Nya Zeeland" vinmärke och det växande erkännandet av våra regionala och subregionala varumärken.

Registreringssystemet som inrättas genom lagen kommer att vara världsklass, vilket ger en säker och solid plattform för vinproducenter från Nya Zeeland för att främja våra viner och regioner på internationella marknader.

 


Kom ihåg mig