Rioja

Under medeltiden, vinframställning i Medelhavsområdet hade starka band med klosterlivet, eftersom det var främst de munkar som gjorde det allmänt känt.
Området i Rioja viner är inget undantag och vi är mycket stolta över att Gonzalo de Berceo, den första poeten som skrev i romanskt språk, borde ha nämnt vin i verserna han komponerade från sin reträtt i klostret Suso i San Millan de la Cogolla.
Det första dokumentet att hänvisa till skyddet av kvalitet och garanti för Riojaviner från år 1650, men redan 1102 hade kung Sancho av Navarra juridiskt erkända våra prestigefyllda viner.
År 1787 Real Sociedad Económica de Cosecheros de Rioja (Kungliga Ekonomisk Förening Rioja Vinodlarna) inrättades i syfte att uppmuntra odling av vinstockar, vinproduktion och dess kommersiella utveckling.
Då, i det tjugonde århundradet, år 1902, var ett kungligt dekret antogs att definiera "ursprung" som gäller för Rioja viner. År 1926 skapandet av Consejo Regulador (Control Board) påbjöds. Dess uppdrag var att definiera gränserna för den angivna ursprungsregionen för "Rioja" viner, övervaka frågan om "kvalitetsstämpel" och att rekommendera de rättsliga åtgärder som skall vidtas mot inkräktare och förfalskare av "Rioja" namn. Det var dock inte förrän 1945 att detta organ uppnått sin rättsliga struktur.
Styrkortet blev slutligen officiellt grundades 1953, och från den tiden började att fastställa grunden för en modern och effektiv drift.
I utvecklingen av Rioja vin fram till idag måste vi nämna bortgång 1970 av reglerna i ursprungsbeteckningen och styrkort. Det var vid denna tid att detta organ fått en tydlig struktur och ansvar: ". Styrkortet ska upprätthålla ursprungsbeteckning och genomföra, övervaka och främja kvaliteten på sina viner"
Genom olika ändringar av förordningar som styr styrkortet, som har anpassat den till de nya behov som uppstått under de senaste åren har kvalitetskontrollsystem förbättrats och marknadsfunktion har stärkts.
Efter en lång process, under vilken "Rioja" ursprungsbeteckning alltid strävat efter att säkerställa kvalitet och bibehålla kontrollen vid utgångspunkt fick sina ansträngningar äntligen sin vederbörligt erkännande.
Den 3 april 1991 en ministerdekretet beviljade kategorin "calificada" till DO, den första och enda vin ursprungsbeteckning i Spanien att nå denna rangordning.


Kom ihåg mig