Den 6 juli 2009 Priorat blev den andra spanska vinregionen främjas som DOCa ( Kvalificerad ursprungsbeteckning ) nationwise , en högre kategori för viner upprätthålla en beprövad konsekvens och kvalitet under lång tid . Sedan år 2000 Priorat har godkänt denna högre kvalitet beteckning omnämnande på en autonom nivå som godkänts av den katalanska regeringen .

Priorato - heter Priorat på katalanska - är en liten , unik ficka av svarta kullar där kraftfulla , djupa röda viner av utmärkt kvalitet har gjorts i över åtta århundraden .

Den DOQ ligger i provinsen Tarragona , hoppade till berömmelse under det senaste decenniet efter tillverkare började tillämpa nya tekniker i sin vinframställning . Sedan dess vingårdar , planterade i början av åttiotalet med franska och inhemska sorter, har producerat den hyllade " nya Prioratos " . Idag är dessa viner har blivit några av de mest kända inte bara i Spanien utan även internationellt .

Kvaliteten på vinerna , både den traditionella och den nya , bygger på en unik mikroklimat och jordmån . Det är denna terroir och blandningen av gamla och nya viner som har gjort Priorato en av de mest övervakade europeiska odlingsområden.

Ursprunget till vinframställning i området dateres  tillbaka till 12-talet , då munkarna i Carthusian klostret Scala Dei - ursprungligen kallades en Priory , eller Priorat på katalanska och grundades 1163 - introducerade konsten att vinodling . Legenden säger att klostret fick sitt namn efter den " stege Guds ses av en herde i en dröm på webbplatsen .

I århundraden , munkarna i klostret skyddade vingårdar och byar i området , och klostret själv växte till en viss prestige innan det anslogs av staten år 1835 . Vid denna tid ockuperade vinstockar varje hörn av bergen och de fortsatte att odlas på små tomter av byborna .

I slutet av 19th century vinlusen ödelade vingårdarna , som återplanteras med mandel , hasselnöt och olivträd . Decimering av nästan alla vinrankor i distriktet ledde utarmade befolkning att emigrera från området .

Återplantering , med målet att skapa viner av högsta kvalitet , började först på 1950-talet .
Från 1985 till 1995 har DO stoppade all bulk export att koncentrera sig på högkvalitativa vin på flaska .


Kom ihåg mig