Ett konstverk av Bordeaux landsbygden,  Pomerol motstod den urbana spridningen av staden Libourne, vilket kan ses på avstånd. Alla möjliga kvadratmeter mark som är lämplig för vinodling är noggrant planterade.

 


Skapad i 1936, har denna benämning en vinframställningen tradition började med romarna och fortsatte med medlemmar av religiösa grupper som också skapade ett sjukhus för pilgrimer som passerar på väg till katedralen i Santiago de Compostela.
Även om inga viner från Pomeral klassificeras har områdets gamla rykte aldrig skamfilat.
Det terroiren har en fascinerande geologiska sammansättning. Ytan på stenar och sand inlåning omfattar lera blandad med järnoxider, som också är känd som "crasse de fer" (järn smuts). Denna lera sväller snabbt efter regn så att överskott av regn inte dränka vinstockar. På den varma sommaren, lera omfördelar den ackumulerade vatten och därigenom undvika potentiellt farliga torka.
Denna naturliga vatten reglering är spektakulära på Petrus, den globala ikonen för eliten vinframställning. Merlot växer så bra här som utgör 70% av vinstockar planterade (20% av Cabernet-Franc). Provsmakning av den resulterande vinet är en upplevelse utöver det vanliga för ett vin älskare.
Med en tät och djup färg, raffinerad och kraftfull på samma gång, är Pomerol AOC ett vin som kan ålder, men kan också avnjutas unga. Dess kraftfulla tanniner delvis dold av en slät, sammetslen fullt konsistens.
Rik och sensuell, det är ett vin som kan göra ett vin älskare ur någon. Om den violetta arom verkar härröra direkt från Pomerol s "crasse de fer" (järn smuts), noterna av röda bär, tryffel och vilt kommer från Merlot, som växer i en av sina mest prestigefyllda områden här.

AOC Lalande-de-Pomerol består av successiva terrasser som täcker två kommunerna Lalande, ganska platt och Neac, ganska kuperad. Hundra och 92 tillverkare skapar viner som stolt visar ordet Pomeral på denna AOC etikett.
Jorden i denna benämning är en idealisk mix av lera, stenar och även sand i den västra delen, nära floden.
I Neac kan leran även hittas djupt i marken, vilket ger en underbar dimension till Merlot. På grund av detta har Lalande-de-Pomerol blivit en stigande Appellation, som alltmer efterfrågas.
Merlot står för 80% av vinstockar planterade tillsammans med Cabernet Franc till 15%.
De Lalande-de-Pommerol viner har en unik mycket mörkt rubin-granat färg på grund av sin Merlot bas. Deras mycket distinkt och uttrycksfull doft med noter av små röda bär (röd ström, jordgubb, körsbär, hallon), utvecklar anteckningar av plommon, läder, vilt och även coco när åldern på ekfat.
Med en uppriktig och fast attack i munnen, de Lalande-de-Pomerols har täta tanniner, som alltid sammetslen och aldrig hårt, annat kännetecken för Merlot. I blinda provningar vissa viner är även påminner om de från angränsande Saint-Emilion och Pomerol.

 

 


Kom ihåg mig